De 10 leukste activiteiten van Leeuwarden!

nl gb
Nu dat je in Leeuwarden bent, vraag je je af wat je hier kan doen? Wij hebben de 10 leukste activiteiten voor je op een rij gezet!

Doe een Stadswandeling met gids
De beste manier om een nieuwe stad te leren kennen is een stadswandeling. Een lokale gids kan je niet alleen mooie verhalen vertellen maar ook veel nuttige tips meegeven. Natuurlijk raden wij je aan om mee te lopen op een van de open stadswandelingen van A Guide to Leeuwarden. Elke vrijdag om 15:00 kan je meelopen op de Friese Verhalentour, elke zaterdag om 12:00 de Leeuwarden Free Tour. Naast deze wekelijkse wandelingen wordt er regelmatig een Biertour en een Street Art tour georganiseerd. Deze stadswandelingen zijn op basis van vrijwillige bijdragen en zijn in het Nederlands.

Freetour3

Uitzicht op grote hoogte
Vanaf april tot oktober kun je de Oldehove beklimmen (13:00-17:00). Entree is €3,50 en binnen de scheve toren krijg je een geschiedenis les over de toren. Bovenop de 40 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over de stad. Tussen juli en 9 september kun je ook de toren van de Sint Bonifatiuskerk beklimmen (woe & zat. 14:00-16:00), met 85 meter nog steeds de hoogste kerktoren van Friesland. Entree is slechts €1,50, maar dan moet je nog wel een heleboel traptreden op. Liever met de lift? Elke tweede zaterdag van de maand is de Achmea toren open voor publiek. Met 114 meter, het hoogste gebouw van Friesland. Entree is €3,00 en kaartjes zijn bij de VVV verkrijgbaar.

praamvaren2Vaar mee met een praam!
Ontdek Leeuwarden vanaf het water en je zult een heel nieuw perspectief van de stad krijgen. Weg zijn de winkeletalages en daarvoor in de plaats komen de prachtige historische panden die zich boven de winkels bevinden. Tussen mei en oktober kun je ook met open praam meevaren door de grachten van Leeuwarden. Stichting Praamvaren Leeuwarden vaart regelmatig met een gids die onderweg verhalen vertelt. Kaartjes kan je kopen bij boekhandel Van der Velde (Nieuwestad 57-59), vertrek is aan de overkant. Daarnaast vaart Praamvaren Friesland op aanvraag met een gids van A Guide to Leeuwarden. Op aanvraag is het ook mogelijk om met de Lytse Tolve van Minse Dijkstra te varen.

Verken zelf de grachten
Liever zelf achter het roer? Je kan een elektrische open sloep huren bij GreenJoy op de Willemskade 1. Download van te voren de handige waterkaart van A Guide to Leeuwarden of vraag onze gidsen om mee te varen als gids. Afhankelijk van het tijdstip en de dag kan je een boot huren van 15 tot 25 per uur, met een minimale huurperiode van 2 uur en een borg van 50. Als je wat meer uitdaging wilt, kan je vanaf het Stadsstrand ook op een SUP huren. Je kan ook een kano huren. Dan moet je bij A.M. de Jong zijn in de Froskepôlle. Als je liever wat natuur wil zien, kan je ook over de rivier Potmarge varen ipv een rondje binnenstad.

rondleiding9rubenvanvlietBezoek de Blokhuispoort
In de voormalige gevangenis de Blokhuispoort zitten geen gevangenen meer. In de oude cellen zitten nu kleine bedrijfjes en creatieve winkeltjes. Er is een cafe, een muziekpodium en een tentoonstelling over de overval. Tijdens de WOII heeft het Friese verzet de gevangenis overvallen om verzetsleden te bevrijden.
Je kan je ook laten rondleiden door een oud gevangenis bewaarder. Elke zaterdag zijn er rondleidingen om 14:00 en 16:00. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en kost 10 per persoon en is inclusief een kopje koffie/thee en een gebakje bij Proefverlof. Hier begint de rondleiding ook.

Ga schaatsen
Leeuwarden is de start en finish van de beruchte Elfstedentocht. Vanwege ons zeeklimaat zijn onze winters vaak niet streng genoeg voor een volgende tocht. De laatste Elfstedentocht was in 1997! Gelukkig kan je ook zonder de tocht der tochten gewoon schaatsen in Leeuwarden in de Elfstedenhal. Voor €6,50 kan je rondjes schaatsen op een 400m baan. Je kan hier ook schaatsen huren.

slieker projectie

Kijk een film
Slieker Film is het filmhuis van Leeuwarden. Het bevind zich in het gebouw van het Fries Museum op het Wilhelminaplein (aka Zaailand) en wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers. De films die ze hier vertonen zijn eerder gemaakt om artistieke waarde te hebben, dan dat ze de massa’s vermaken. Als je liever grote Hollywood films wilt zien, kijk dan bij Tivoli of Cinema op de Nieuwestad. In Nederland worden films over het algemeen in hun originele taal getoond met Nederlandse ondertiteling. Als je wilt weten welke films er op dit moment draaien kan je Mr. Movie raadplegen.

Een stadswandeling zonder gids
Als je liever zelf rond wilt lopen, zou je de poëzieroete kunnen lopen. Op het trottoir van Leeuwarden kun je een heleboel tegeltableau’s met gedichten vinden, 43 in totaal! Deze gedichten zijn meestal in het Nederlands, een aantal zijn in het Fries en er is eentje in het Russisch. Vanaf de website kan je de plattegrond downloadeneen App downloaden of een boekje kopen met meer informatie over de gedichten en dichters.
Als je Leeuwarden op een culinaire wijze wilt ontdekken, zou je een van de boekjes van WEareGRUTSK kunnen kopen; de Friese Food Tour (€14,50 per persoon), Crimetour (€19,50 pp) of de Cultour (€29,50 p.p). Deze DIY stadswandelingen zijn inclusief een aantal lekkernijen in de stad. De VVV verkoopt ook een plattegrond met een aantal stadswandelingen erop (€.3,50). Ook verkopen ze boekjes van het Historisch Centrum Leeuwarden met stadswandelingen en meer achtergrond informatie voor €7,50 per stuk. Er is ook een hele goede NS wandeling en die is gratis.

1. SYLVIA'S SNEUP - By Heleen HaijtemaFunshoppen
In de kleinere straatjes zoals de Nieuwe Oosterstraat, Vijzelstraat, St. Jacobsstraat, Naauw, Kleine Kerkstraat en op de Kelders vind je de leukere winkeltjes. De Pluymgraaff is een van de kleurrijkste winkels van de stad vol aparte dingetjes. Kabinett heeft hippe papierwaren en woonaccessoires met een Scandinavische touch en een vintage twist. Bij de Lektuurhal haal je alle kranten en magazines bij een echte Liwwadder. En ontdek een andere wereld bij Panta Rei. Elke vrijdag is er markt op het Wilhelminaplein (Zaailand). Voor meer leuke winkels, zoek een roze Funshop Gids of lees hier verder.

Bezoek een Museum
Leeuwarden heeft tien hele leuke en diverse musea. Van de grotere musea zoals het Fries Museum en het Princessehof, die hun historische collecties afwisselen met moderne kunst, tot de musea die het meer van de nostalgie moeten hebben zoals ’t Andere Museum en Museum de Grutterswinkel. Wij hebben de tien leukste musea voor je op een rijtje gezet. Lees hier verder..

Download tot slot ook een plattegrond als je Leeuwarden bezoekt!

Ga terug naar Alles over Leeuwarden of ga verder naar Funshoppen in Leeuwarden. Bekijk ook ons aanbod van stadswandelingen om de stad met een van onze gidsen te ontdekken!