Over A Guide to Leeuwarden

A Guide to Leeuwarden verzorgt stadswandelingen in Leeuwarden. Dat doen wij sinds 2013 op een hele laagdrempelige manier met openbare Free Tours, maar ook op maat met privé tours. Want wij geloven dat een persoonlijke stadswandeling met één van onze gidsen de beste introductie is op Leeuwarden.

Rondleiden is een vak! Wij werken daarom met professionele gidsen. Echte verhalenvertellers, die weten wat een spanningsboog, een kop en een staart en timing zijn. Onze gidsen zijn verliefd op Leeuwarden en ze delen die liefde met veel enthousiasme graag met jou! Onze gidsen zullen je veel laten lachen, je laten verbazen, maar soms ook een brok in je keel bezorgen. Ze zullen je plekjes laten zien die je anders over het hoofd had gezien en ze vertellen je de smeuïge details die niet in de boekjes staan. Ga met onze gidsen mee en beleef Leeuwarden.

Onze Gidsen

Henk is de oprichter van A Guide to Leeuwarden. Hij woont sinds 2001 in Leeuwarden en heeft hier de lerarenopleiding geschiedenis gevolgd. Na het afronden van deze studie heeft hij Leeuwarden tweemaal verlaten om een wereldreis van een jaar te maken. Maar hij kwam altijd terug. In 2013 heeft hij A Guide to Leeuwarden opgezet. Henk heeft alle tours van A Guide to Leeuwarden opgezet en geeft ze in het Nederlands, Engels en Duits. Daarnaast geeft hij ook rondleidingen in het Fries Museum. Sinds 2017 is hij Fulltime gids.

Christina is opgegroeid in een kleine stad tussen Berlijn en Hamburg en is in 2011 naar Leeuwarden gekomen om hier personeel en arbeid te studeren. Zij vond de sfeer van de stad zo leuk dat zij ervoor heeft gekozen om hier te blijven wonen. Haar passie ligt bij het helpen, inspireren en coachen van mensen en sinds de zomer van 2016 laat zij Leeuwarden op een enthousiaste manier in het Duits, Engels of Nederlands zien. Daarnaast werkt ze ook als gids in het Fries Museum en het Keramiekmuseum Princessehof. Sinds 2018 is ze Fulltime gids.

Zenon is in een Fries dorp opgegroeid en is in 2011 in Leeuwarden komen wonen. Hier heeft hij via verschillende soorten werk uitgezocht wat bij hem paste, om uiteindelijk de keuze te maken voor zijn studie bedrijfseconomie. Omdat hij net zo gek is op werken met mensen als werken met cijfers, geeft hij sinds begin 2018 rondleidingen in het Engels, Nederlands en Fries. Sinds 2021 is hij Fulltime gids en werkt hij ook in het Fries Museum.

Charlotte is geboren in Oostenrijk, maar kwam in 2010 naar Leeuwarden om Diermanagement te studeren. Ze weet niet alleen veel over dieren en natuur, maar ook over Leeuwarden. Charlotte is sinds de zomer van 2015 gids. Ze laat je Leeuwarden graag zien in het Duits, Engels of Nederlands. Charlotte heeft ook als gids in het Fries Museum gewerkt. Op dit moment combineert ze het gidsen met een baan als onderzoeker.

Kevin is sinds begin 2017 gids bij A Guide to Leeuwarden. Naast het Nederlands geeft hij als half-Engelsman het liefst de Engelstalige tour. Vanwege zijn achtergrond als improvisatieacteur bij het Leeuwarder Man met Snor vertelt hij graag tot de verbeelding sprekende verhalen.

Leonie is afkomstig uit Drenthe en is op haar 18e naar Leeuwarden gekomen. Ze is docent Geschiedenis in het voortgezet onderwijs, maar wil ook graag haar passie voor geschiedenis op andere manieren vormgeven. 
Daarom neemt ze sinds 2022 ook mensen mee door de stad om te vertellen, te verwonderen en te delen. Daarnaast werkt ze ook als gids in het Fries Museum en het keramiekmuseum Princessehof. Ze verzorgt de rondleidingen in het Engels en het Nederlands

Hanneleen is opgegroeid in de Friese Elfstedenstad Sneek en kwam in 2014 in Leeuwarden wonen voor haar studie. Tegenwoordig studeert ze Management van de Leefomgeving en is zeer geïnteresseerd in geschiedenis in combinatie met aardrijkskunde. Hanneleen is trots op het feit dat Leeuwarden is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 en laat je graag alle bijzondere plekken van de oude hofstad zien.

Marcel is gids bij A Guide to Leeuwarden sinds begin 2017. Hij is geboren en getogen in Leeuwarden, maar trok voor zijn studie Romaanse Talen en Culturen naar Groningen en Barcelona. Daarna heeft hij ook nog een studie Engels gedaan. Hij is sinds eind 2016 weer terug op zijn oude nest in Leeuwarden. In het dagelijks leven werkt hij als docent Spaans en Engels. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij de stadswandelingen zowel in het Nederlands als in die twee talen verzorgt.

Jaike is geboren en opgegroeid op een oude zeedijk in het Noorden van Friesland. In 2016 heeft ze de dijk verruild voor de stad. In Leeuwarden heeft ze haar opleiding Docent Beeldende Kunst afgerond en is ze sinds 2017 werkzaam als gids in het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Sinds 2020 leidt ze ook mensen rond door de stad. Als echte Friezin kan ze alles vertellen over Leeuwarden en omgeving, niet alleen in het Fries, maar ook in het Nederlands, Engels en Duits. 

Wil je ook graag gids worden? Wij kunnen altijd enthousiaste mensen gebruiken! Loop mee op een tour en maak kennis met ons of stuur ons een berichtje!