De 11 leukste musea van Leeuwarden

Op zoek naar een museum in Leeuwarden? Onze gidsen hebben de 11 leukste musea van Leeuwarden voor je op een rijtje gezet. Niet alle musea zijn elke dag open dus controleer altijd de openingstijden! Prijzen en openingstijden kunnen veranderen, dus kijk voor je bezoek ook altijd even op de website van het museum zelf.

LET OP: Bekijk altijd even de website voor je een museum wilt bezoeken.


Het Fries Museum is het grootste museum van Leeuwarden. Het gaat uiteraard over Friesland en alles dat Fries genoemd kan worden. Dankzij de Friese taal, die dichterbij oud Engels ligt dan het Nederlands, houden de mensen hier meer vast aan hun tradities. Dit maakt Friesland een erg interessante regio. De vaste expositie ‘Het ferhaal fan Fryslân‘ geeft je een inkijk in deze unieke regio. Op de tweede verdieping huist het Fries Verzetsmuseum. Daarnaast is er een grote expositiezaal waar tijdelijke grote exposities zijn. Op de derde verdieping zijn veel wisselende exposities van moderne kunst te zien. Entreeprijs: € 16,50,-, Locatie: Wilhelminaplein 92, Open: dinsdag – zondag 11:00 – 17:00.

Fries Natuur Museum in Leeuwarden


Het Natuurmuseum Fryslân is een museum in Leeuwarden over de Friese natuur. Je bezoek begint met de spetterende attractie ‘De OnderWatersafari’ waarbij je een tocht maakt door de onderwaterwereld van Nederland (toegankelijk vanaf 4 jaar). Als je uit het ‘water’ komt zal je meer opgezette dieren vinden en ook een skelet van een potvis. De gehele tijd zal je ongetwijfeld omringt zijn door een heleboel kinderen, aangezien dit museum zich daar duidelijk op richt. De kinderen kunnen proefjes doen en voorwerpen voelen. Oorspronkelijk waren er ook een heleboel kinderen in dit gebouw, aangezien dit het oude weeshuis van de stad was. Op de begane grond kan je een ouderwets klaslokaal en bestuurskamer bewonderen. Het museum is voornamelijk gericht op Nederlandstalige bezoekers, tijdelijke exposities zijn ook Duits- en Engelstalig. Maar aangezien het vooral op kinderen is gericht kan je er gerust mensen mee naartoe nemen die geen Nederlands spreken. Entreeprijs: Volwassenen € 13,- , kinderen t/m 3 jaar gratis, kinderen 4 t/m 18 jaar € 6,50,- Entreeprijzen zijn exclusief de OnderwaterSafari. Locatie: Schoenmakersperk 2, Open: dinsdag-zondag 10:00 – 17:00, in officiële schoolvakanties en in de maanden juli en augustus dagelijks 10:00-17:00 (dus ook op de maandagen).

Museum in Leeuwarden: Princessehof


Het Princessehof is een museum in Leeuwarden over keramiek, maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Het museum bevindt zich in een elegant 18e eeuws gebouw dat op zichzelf al een bezienswaardigheid is. Grafisch tekenaar M.C. Escher is er geboren en de laatste Nassau Prinses van Leeuwarden, Maria-Louise van Hessen Kassel, woonde hier in de laatste jaren van haar leven. Op de begane grond bevind zich nog een kamer die laat zien hoe dit gebouw was gedecoreerd in de tijd van Maria-Louise. In deze historische omgeving kun je een heleboel keramiek bezichtigen, dat mooi tentoongesteld is door het museum. Op de begane grond zijn vaak tijdelijke exposities terwijl op de bovenverdieping een vaste expositie heeft waarbij informatie ook in het Engels wordt getoond. Het keramiek komt uit de hele wereld en omvat vele verschillende stijlen en soorten. Vergeet niet de Japanse vaas met afbeelding van Titia Bergsma op te zoeken. Bergsma was de allereerste westerse vrouw in Japan. Dit museum is zeker een bezoek waard, ook als je niet geïnteresseerd bent in keramiek. Entreeprijs € 21,50- Locatie: Grote Kerkstraat 11, Open: dinsdag – zondag 11:00-17:00.


Het Museumhuis van Eysinga is een van de mooiste huizen uit de 18e eeuw in Leeuwarden. Bel aan en ontdek hoe de familie Van Eysinga hier woonde in de 18e eeuw. Dit is een van de museumhuizen van Hendrick de Keyser. Extra leuk is dat je alle kastjes ook van binnen mag bekijken en laatjes mogen ook open! De vrijwilligers laten je graag meer kennismaken met de familie en het huis, er is ook een audiotour. Entreeprijs: Voor volwassenen € 8,- , 11 t/m 26 jaar € 5,- en kinderen tot 11 jaar, Bankgiro VIP kaart, Huisgenotenpas gratis  – Locatie: Koningstraat 25, Open: woensdag t/m zondag 10:30-16:30.


De Utrecht is een prachtig jugendstil gebouw uit 1904. Het is ooit gebouwd in opdracht van de Levensverzekeringsmij. De Utrecht. Zij gebruikten dit gebouw tot aan de jaren ’30 als kantoor. Daarna is het vooral als opslagruimte gebruikt waardoor het rijk gedecoreerde interieur vol symboliek bewaard is gebleven. Het gebouw is elke vrijdag en zaterdag tussen 13-17 te bezoeken. In de aanbouw met keramisch dak van Tichelaar zijn wisselende exposities te zien. Locatie:  Entreeprijs: Voor volwassenen € 3,50- , kinderen t/m 12 jaar gratis – Locatie: Tweebaksmarkt 48, Open: vrijdag en Zaterdag 13:00-17:00

Museum De Grutterswinkel is een ouderwetse supermarkt die oorspronkelijk haar deuren opende in 1901. In die tijd waren supermarkten nog klein en knus, ringde de kassa nog en gingen producten over de toonbank in papieren zakken. De originele winkel sloot in 1973, maar doordat bijna alles in originele staat bewaard bleef, heeft een groep vrijwilligers de winkel in 1992 heropend als een museumwinkel. Tegenwoordig waan je jezelf in een andere tijd als je in de authentieke winkel wat ouderwetse snoepjes koopt. Je kan in de Grutterswinkel ook terecht voor een kopje koffie met Sukerbolle of Oranjekoeke. Op de bovenverdieping is een tentoonstellingsruimte die regelmatig wisselt, maar altijd spullen van vroeger laat zien, zoals scheermesjes of breipatronen. Entree: Gratis (€2,50 voor de tentoonstellingsruimte), Locatie Nieuwesteeg 5, Open: dinsdag – zaterdag 10:00-17:00.

Museum in Leeuwarden: t Andere Museum


’t Andere Museum is een oud pakhuis dat nu als museum in Leeuwarden gevuld is met spullen van vervlogen jaren. Het is eigendom van een gepassioneerde familie die je graag hun collectie laten zien. Bij binnenkomst zal je eerst een heleboel oude auto’s zien. Een van hen was ooit eigendom van de oorspronkelijke 007, en het is geen Aston Martin. Verderop in het pakhuis staan vele Kant artikelen uit heel Europa tentoongesteld. Op de bovenverdieping is een klein café waar je omringt bent met oude radio’s van voor 1940. Ook is er nog een modelspoorbaan. Entreeprijs: € 7,50. kinderen tot 12 jaar €4,- Locatie: Oostersingel 8, Open: woensdag – zondag 13:00-17:00 en in januari alleen op zondag. Juli, Augustus en September ook op dinsdag.


Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is het archief van de gemeente Leeuwarden. Naast een plek voor onderzoek hebben ze ook een aantal expositieruimtes waar je meer ontdekt over de geschiedenis van Leeuwarden. In de vaste expositie ‘De verhalen van Leeuwarden’ leer je meer over de geschiedenis van de stad aan de hand van voorwerpen, archiefstukken en schilderijen. De portrettengalerij toont een heleboel beroemde Leeuwarders en er is ook altijd een wisselexpositie. Locatie: Groeneweg 1, Open: di t/m vrij 11:00-17:00, ma, zat en zon 13:00-17:00.


De museumhaven Leeuwarden ligt aan de noordkant van de Willemskade. Hier liggen vele historische schepen die ten minste 50 jaar oud en goed onderhouden zijn. De meeste schepen worden bewoond en op een aantal kan je zelf slapen! Het vlagschip van de museumhaven is de Stanfries X. Een schip dat is gebouwd in 1911 en goederen en mensen transporteerde van 1912 tot 1955 vanaf exact dezelfde locatie. Locatie: Willemskade, Open: 24 uur per dag.

Museum in Leeuwarden: Pier pander museum


Het Pier Pander Museum is een museum in de Leeuwarden over de beeldhouwer Pier Pander (1864-1919). Hij werd geboren als de zoon van een arme visser in Drachten, maar zou later één van de beste beeldhouwers van zijn generatie worden. Hij mocht bijvoorbeeld de gulden ontwerpen met de eerste afbeelding van Koningin Wilhelmina. In het museum bevindt zich een overzicht van zijn werk. In hetzelfde park bevindt zich ook de Pier Pander Tempel. In deze tempel bevinden zich vijf beeldhouwwerken die symbool staan voor het proces van een kunstenaar: Moed, gevoel, kracht, gedachte en inspiratie. Het is Pander’s magnum opus. Het idee voor deze tempel ontstonden bij Pander in 1892 toen hij in Rome woonde. Het werd pas in 1924 geopend, toen Pander zelf al vijf jaar dood was. Het museum en zeker de tempel zijn zeer de moeite waard voor een bezoek, waar het niet dat ze slechts sporadisch geopend zijn. Entreeprijs: € 2, Locatie: Groeneweg 1, Open: zaterdag – zondag 13:00-17:00 (enkel in juni tot oktober). 

Museum in Leeuwarden: Landbouwmuseum


Het Fries Landbouwmuseum ligt aan de buitengrens van Leeuwarden, op de rand van stad en platteland, maar is zeker een bezoekje waard. Het is gevestigd in een prachtige gerestaureerde boerderij van Architect W.C. de Groot. Binnen ontdek je hoe de geschiedenis van Friesland is verweven met het boerenbedrijf. De expositie van machines, gereedschappen, foto’s, schilderijen en andere objecten laat zien hoe de landbouw voortdurend innoveert. Er zijn regelmatig wisselexposities en is er een demotuin met oude Friese rassen en gewassen. Ook kinderen vermaken zich prima in het museum. Entreeprijs: € 8,- kinderen t/m 12 jaar €4,50,  Locatie: Felling 6, 8912 CG Leeuwarden. Open di t/m vr 11.00 – 17.00, za en zo. 13:00— 17:00. En van Nov. – april enkel zat en zon.  13:00-17:00 Bekijk ook onze andere tips over Leeuwarden. Of bekijk ons aanbod van stadswandelingen om de stad met een van onze gidsen te ontdekken!