De 10 leukste activiteiten van Leeuwarden!

Nu dat je in Leeuwarden bent, vraag je je af wat je hier kunt doen? Wij hebben de 10 leukste activiteiten voor je op een rij gezet!


Doe een Stadswandeling met gids
De beste manier om een nieuwe stad te leren kennen is een stadswandeling. Een lokale gids kan je niet alleen mooie verhalen vertellen maar ook veel nuttige tips meegeven. A Guide to Leeuwarden organiseert elke dinsdag t/m zondagmiddag een Leeuwarden Free Tour. Naast deze bijna dagelijkse wandeling is er zondag om 14:00 uur een Street Art tour. Op deze wandelingen mag je achteraf zelf bepalen wat je het waard vindt. De tours zijn in het Nederlands (op zaterdag zijn er ook Engelse en Duitse tours)


Beklim de Oldehove
Vanaf april tot oktober kun je onze scheve toren beklimmen (13:00-17:00). Entree voor de Oldehove is €3,50 en de torenwachters vertellen je graag alles over de toren. Bovenop de 40 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over de stad. Soms kun je ook de toren van de Sint Bonifatiuskerk beklimmen, met 85 meter nog steeds de hoogste kerktoren van Friesland.


Verken zelf de grachten
Leeuwarden heeft veel grachten. En wat is nou leuker om daar zelf doorheen te varen. Vanaf het Stadsstrand kun je een SUP of een kano huren. En bij GreenJoy huur je op de Willemskade 1 of bij de Blokhuispoort een elektrische sloep. Download van te voren de handige waterkaart van A Guide to Leeuwarden of vraag onze gidsen om mee te varen als gids.
Als je liever wat natuur wilt zien, kun je ook over de rivier de Potmarge varen ipv een rondje binnenstad.


Bezoek een museum
Leeuwarden heeft tien hele leuke en diverse musea. Van de grotere musea zoals het Fries Museum en het Princessehof, die hun historische collecties afwisselen met moderne kunst, tot de musea die het meer van de nostalgie moeten hebben zoals ’t Andere Museum en Museum de Grutterswinkel. Wij hebben de tien leukste musea voor je op een rijtje gezet. Lees hier verder..


Spot de mooiste Street Art!
Leeuwarden is niet alleen een hele mooie historische stad. Het is ook een stad vol Street Art. Ga met een gids mee op een Street Art Tour of ga zelf op ontdekkingstocht met de Street Art Map. Op deze kaart staan 2 routes van 5km die je een heleboel grote muurschilderingen laten ontdekken. Ook kun je een wandeling maken langs beschilderde elektriciteitskastjes.


Vaar mee met een boot!
Vanaf het water krijg je een heel nieuw perspectief op de stad. Weg zijn de winkeletalages en daarvoor in de plaats komen de prachtige historische panden die zich boven de winkels bevinden.
Tussen mei en oktober kun je met een praam meevaren door de grachten van Leeuwarden. Stichting Praamvaren Leeuwarden vaart dagelijks met een gids die onderweg verhalen vertelt. Het is ook mogelijk om met de Praamverhuur Leeuwarden mee te varen. Daarnaast is het ook mogelijk om op een Venetiaanse gondel door de grachten van Leeuwarden te gaan!


Bezoek de Blokhuispoort
In de voormalige gevangenis de Blokhuispoort zitten geen gevangenen meer. In de oude cellen zitten nu kleine bedrijfjes en creatieve winkeltjes. Er is een café, een restaurant, dBieb en een tentoonstelling over een overval uit de WO2. In de zomermaanden kun je lekker chillen op hun Bajesbeach.
In het weekend kun je ook mee op een rondleiding van een oud gevangenis bewaarder. Zo’n rondleiding duurt ongeveer een uur en kost €10 per persoon.


Ga Funshoppen
In de kleinere straatjes zoals de Nieuwe Oosterstraat, Vijzelstraat, St. Jacobsstraat, Naauw, Kleine Kerkstraat en op de Kelders vind je de leukere winkeltjes. Elke vrijdag is er markt op het Wilhelminaplein (Zaailand). En in de zomer is er op donderdag een antiek- en curiosamarkt. Voor leukste winkels dwaal je lekker door de stad of lees hier onze tips.


Speur alle Miniature People op
De Leeuwarder fotograaf/kunstenaar Michel Tilma vindt het leuk om miniatuurtjes te fotograferen. Bij het juiste perspectief lijken zijn miniatuurtjes net echte mensen. Sinds augustus 2019 laat hij zijn miniatuurtjes ook achter in de stad. Het zijn er inmiddels meer dan 50 en hierdoor kun je zelfs een hele route lopen.
In samenwerking met A Guide to Leeuwarden is er nu ook een plattegrond met een route en hints te koop voor slechts 1,50 euro! Klik op de link voor de verkoopadressen van de plattegrond.


Kijk een film
Slieker Film is het filmhuis van Leeuwarden. Het bevind zich in het gebouw van het Fries Museum op het Wilhelminaplein (aka Zaailand) en wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers. De films die ze hier vertonen zijn eerder gemaakt om artistieke waarde te hebben, dan dat ze de massa’s vermaken. Als je liever grote Hollywood films wilt zien, kijk dan bij Tivoli of Cinema op de Nieuwestad. Liever een theaterstuk? Kijk dan even wat ze in de aanbieding hebben bij Tryater.


Ga schaatsen
Leeuwarden is de start en finish van de beruchte Elfstedentocht. De kans dat je een echte tocht meemaakt is niet zo heel groot. De laatste Elfstedentocht was in 1997! Met een bootje kun je wel onder de finish doorvaren op de Bonkervaart. Wil je echt schaatsen, dan kun je ook zonder vorst gewoon schaatsen in Leeuwarden. In de Elfstedenhal kun je voor €6,50 rondjes schaatsen op een 400m baan. Je kunt hier ook schaatsen huren. De hal is van september t/m maart geopend.

Download tot slot ook een plattegrond als je Leeuwarden bezoekt!

Bekijk nog meer tips over Leeuwarden of bekijk ons aanbod van stadswandelingen om de stad met een van onze gidsen te ontdekken!