De 13 leukste activiteiten van Leeuwarden!

Nu dat je in Leeuwarden bent, vraag je je af wat je hier kunt doen? Wij hebben de 13 leukste activiteiten voor je op een rij gezet!


Doe een Stadswandeling met gids
De beste manier om Leeuwarden te leren kennen is mee te gaan op een van de Free Tours. Deze lokale gidsen vertellen niet alleen hele mooie verhalen maar geven je ook veel nuttige tips mee. A Guide to Leeuwarden organiseert elke dinsdag t/m zondagmiddag een Leeuwarden Free Tour.  Op deze wandelingen mag je achteraf zelf bepalen wat je het waard vindt. De tours zijn in het Nederlands (op zaterdag zijn er ook Engelse en Duitse tours). Naast deze bijna dagelijkse openbare wandelingen kun je ook op elk moment van de week een privé tour boeken. Het is de perfecte start van je verblijf aan Leeuwarden.


Bezoek een museum
Leeuwarden heeft tien hele leuke en diverse musea. Van de grotere musea zoals het Fries Museum en het Princessehof, die hun historische collecties afwisselen met moderne kunst, tot de musea die het meer van de nostalgie moeten hebben zoals ’t Andere Museum en Museum de Grutterswinkel. Wij hebben de tien leukste musea voor je op een rijtje gezet. Lees hier verder..


Beklim de Oldehove
Vanaf april tot oktober kun je onze scheve toren beklimmen (13:00-17:00). Entree voor de Oldehove is €3,50 en de torenwachters vertellen je graag alles over de toren. Bovenop de 40 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over de stad. Soms kun je ook de toren van de Sint Bonifatiuskerk beklimmen, met 85 meter nog steeds de hoogste kerktoren van Friesland.


Spot de mooiste Street Art!
Leeuwarden is niet alleen een hele mooie historische stad. Het is ook een stad vol Street Art. Boek een Street Art Tour of ga zelf op ontdekkingstocht met de Street Art Map. Op deze kaart staan 2 routes van 5km die je een heleboel grote muurschilderingen laten ontdekken. Ook kun je een wandeling maken langs beschilderde elektriciteitskastjes.


Vaar mee met een boot!
Vanaf het water krijg je een heel nieuw perspectief op de stad. Weg zijn de winkeletalages en daarvoor in de plaats komen de prachtige historische panden die zich boven de winkels bevinden.
Tussen mei en oktober kun je met een praam meevaren door de grachten van Leeuwarden. Stichting Praamvaren Leeuwarden vaart dagelijks met een gids die onderweg verhalen vertelt. Of vaar mee met  Praamverhuur Leeuwarden die ook een scherm aan boord heeft met foto’s van hoe het er vroeger uitzag. Daarnaast is het ook mogelijk om op een Venetiaanse gondel door de grachten van Leeuwarden te gaan!


Het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt!
In het souterrain van een burgemeesterswoning uit de 17e eeuw vind je Het Hersenhuis. Dit is een speeltuin voor je brein. Zo kun je hier je hoogtevrees overwinnen in Virtual Reality, leer je stressen en ontstressen op commando of ga je mediteren in andere sferen. In 1,5 uur word je meegenomen op een breinreis die in het teken staat van de combinatie van psychologie en nieuwe technieken. Dit alles gebeurt spelenderwijs en is heel laagdrempelig waardoor het voor jong en oud erg leuk is om te doen.


Ga Funshoppen
In de kleinere straatjes zoals de Nieuwe Oosterstraat, Vijzelstraat, St. Jacobsstraat, Naauw, Kleine Kerkstraat en op de Kelders vind je de leukere winkeltjes. Elke vrijdag is er markt op het Wilhelminaplein (Zaailand). En in de zomer is er op donderdag een antiek- en curiosamarkt. Voor de leukste winkels dwaal je lekker door de stad of lees hier onze tips.


Bezoek de Blokhuispoort
In de voormalige gevangenis de Blokhuispoort zitten geen gevangenen meer. In de oude cellen zitten nu kleine bedrijfjes en creatieve winkeltjes. Er is een café, een restaurant, dBieb en een tentoonstelling over een overval uit de WO2. In de zomermaanden kun je lekker chillen op hun Bajesbeach.
In het weekend kun je ook mee op een rondleiding van een oud gevangenis bewaarder. Zo’n rondleiding duurt ongeveer een uur en kost €10 per persoon.


Speur alle Miniature People op
De Leeuwarder fotograaf/kunstenaar Michel Tilma vindt het leuk om miniatuurtjes te fotograferen. Bij het juiste perspectief lijken zijn miniatuurtjes net echte mensen. Sinds augustus 2019 laat hij zijn miniatuurtjes ook achter in de stad. Het zijn er inmiddels meer dan 60 en hierdoor kun je zelfs een hele route lopen.
In samenwerking met A Guide to Leeuwarden is er nu ook een plattegrond met een route en hints te koop voor slechts 2 euro! Klik op de link voor de verkoopadressen van de plattegrond.


Verken zelf de grachten
Leeuwarden heeft veel grachten. En wat is nou leuker om daar zelf doorheen te varen. Vanaf het Stadsstrand kun je een SUP of een kano huren. En bij GreenJoy huur je op de Willemskade 1 of bij de Blokhuispoort een elektrische sloep. Download van te voren de handige waterkaart van A Guide to Leeuwarden of vraag onze gidsen om mee te varen als gids.
Als je liever wat natuur wilt zien, kun je ook over de rivier de Potmarge varen ipv een rondje binnenstad.


Kijk een film
Slieker Film is het filmhuis van Leeuwarden. Het bevind zich in het gebouw van het Fries Museum op het Wilhelminaplein (aka Zaailand) en wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers. De films die ze hier vertonen zijn eerder gemaakt om artistieke waarde te hebben, dan dat ze de massa’s vermaken. Als je liever grote Hollywood films wilt zien, kijk dan bij de gloednieuwe bios van Pathé aan het Ruiterskwartier. Liever een theaterstuk? Kijk dan even wat ze in de aanbieding hebben bij Tryater.


Loop over Poëzie
In de binnenstad kun je ook over de poëzie lopen. Bij het afscheid van Burgemeester te Loo in 1993 werd de eerste gedichtsteen gelegd. Inmiddels liggen er meer dan 60 tableau’s met gedichten van oa. Ilja Pfeifer, Slauerhof, Remco Campert en C. Buddingh. Op de website vindt je een routekaart met uitleg en soms ook een vertaling voor de gedichten die in andere talen geschreven zijn. Meer info op: https://www.poezieroute.nl/


Ga schaatsen
Leeuwarden is de start en finish van de beruchte Elfstedentocht. De kans dat je een echte tocht meemaakt is niet zo heel groot. De laatste Elfstedentocht was in 1997! Met een bootje kun je wel onder de finish doorvaren op de Bonkervaart. Wil je echt schaatsen, dan kun je ook zonder vorst gewoon schaatsen in Leeuwarden. In de Elfstedenhal kun je rondjes schaatsen op een 400m baan. Je kunt hier ook schaatsen huren. De hal is van september t/m maart geopend.

Download tot slot ook een plattegrond als je Leeuwarden bezoekt!

Bekijk nog meer tips over Leeuwarden of bekijk ons aanbod van stadswandelingen om de stad met een van onze gidsen te ontdekken!