De 10 leukste activiteiten van Leeuwarden!

Nu dat je in Leeuwarden bent, vraag je je af wat je hier kan doen? Wij hebben de 10 leukste activiteiten voor je op een rij gezet!

Doe een Stadswandeling met gids
De beste manier om een nieuwe stad te leren kennen is een stadswandeling. Een lokale gids kan je niet alleen mooie verhalen vertellen maar ook veel nuttige tips meegeven. Natuurlijk raden wij je aan om mee te lopen op een van de open stadswandelingen van A Guide to Leeuwarden. Elke vrijdag om 15:00 kun je meelopen op de Friese Verhalentour. Elke dinsdag, woensdag, donderdag om 13:30 en zaterdag om 12:00 en 14:00 de Leeuwarden Free Tour. Naast deze wekelijkse wandelingen wordt er in 2019 elke laatste zondag van de maand een Street Art tour georganiseerd. Deze stadswandelingen zijn op basis van vrijwillige bijdragen en zijn in het Nederlands (op zaterdag zijn er ook Engelse en Duitse tours).

Freetour3

Uitzicht op grote hoogte
Vanaf april tot oktober kun je de Oldehove beklimmen (13:00-17:00). Entree is €3,50 en binnen de scheve toren krijg je een geschiedenis les over de toren. Bovenop de 40 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over de stad. Soms kun je ook de toren van de Sint Bonifatiuskerk beklimmen, met 85 meter nog steeds de hoogste kerktoren van Friesland. Maar dan moet je nog wel een heleboel traptreden op. Liever met de lift? Regelmatig is de Achmea toren open voor publiek. Met 114 meter, het hoogste gebouw van Friesland. Entree is €3,00 en kaartjes zijn bij de VVV verkrijgbaar.

praamvaren2

Vaar mee met een boot!
Ontdek Leeuwarden vanaf het water en je zult een heel nieuw perspectief van de stad krijgen. Weg zijn de winkeletalages en daarvoor in de plaats komen de prachtige historische panden die zich boven de winkels bevinden. Tussen mei en oktober kun je ook met open praam meevaren door de grachten van Leeuwarden. Stichting Praamvaren Leeuwarden vaart regelmatig met een gids die onderweg verhalen vertelt. Kaartjes kan je kopen bij boekhandel Van der Velde (Nieuwestad 57-59), vertrek is aan de overkant. Op aanvraag is het ook mogelijk om met de Praam van Minse Dijkstra of André Minkema te varen. Deze tochten zijn wat minder stijf en vaak wat gezelliger. Daarnaast is het ook mogelijk om op een Venetiaanse gondel door de grachten van Leeuwarden te gaan!

Verken zelf de grachten
Liever zelf achter het roer? Je kunt een elektrische open sloep huren bij GreenJoy op de Willemskade 1 of in de Blokhuispoort. Download van te voren de handige waterkaart van A Guide to Leeuwarden of vraag onze gidsen om mee te varen als gids. Afhankelijk van het tijdstip en de dag kan je een boot huren van 15 tot 25 per uur, met een minimale huurperiode van 2 uur en een borg van 50. Als je wat meer uitdaging wilt, kun je vanaf het Stadsstrand ook op een SUP huren. Je kunt hier ook een kano huren. Als je liever wat natuur wil zien, kun je ook over de rivier Potmarge varen ipv een rondje binnenstad.

rondleiding9rubenvanvliet

Bezoek de Blokhuispoort
In de voormalige gevangenis de Blokhuispoort zitten geen gevangenen meer. In de oude cellen zitten nu kleine bedrijfjes en creatieve winkeltjes. Er is een café, een restaurant, dBieb en een tentoonstelling over de overval. Tijdens de WOII heeft het Friese verzet de gevangenis overvallen om verzetsleden te bevrijden.
Je kunt je ook laten rondleiden door een oud gevangenis bewaarder. Elke zaterdag zijn er rondleidingen om 14:00 en 16:00. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en kost 10 per persoon en is inclusief een kopje koffie/thee en een gebakje bij Café de Bak. Hier begint de rondleiding ook.

Ga schaatsen
Leeuwarden is de start en finish van de beruchte Elfstedentocht. Vanwege ons zeeklimaat zijn onze winters vaak niet streng genoeg voor een volgende tocht. De laatste Elfstedentocht was in 1997! Gelukkig kan je ook zonder de tocht der tochten gewoon schaatsen in Leeuwarden in de Elfstedenhal. Voor €6,50 kan je rondjes schaatsen op een 400m baan. Je kan hier ook schaatsen huren. De hal is van september t/m maart geopend.

slieker projectie

Kijk een film
Slieker Film is het filmhuis van Leeuwarden. Het bevind zich in het gebouw van het Fries Museum op het Wilhelminaplein (aka Zaailand) en wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers. De films die ze hier vertonen zijn eerder gemaakt om artistieke waarde te hebben, dan dat ze de massa’s vermaken. Als je liever grote Hollywood films wilt zien, kijk dan bij Tivoli of Cinema op de Nieuwestad. In Nederland worden films over het algemeen in hun originele taal getoond met Nederlandse ondertiteling. Als je wilt weten welke films er op dit moment draaien kan je Mr. Movie raadplegen.

Een terrasje pakken!
Leeuwarden heeft vele leuke plekjes om lekker op het terras te zitten. Zo kun je aan de Nieuwestad op het terras en aan het water zitten. Ook Stek is een aanrader, met terras aan het water en uitzicht op onze scheve toren. Wil je lekker een biertje drinken dan raden we je van harte aan om een bij Speciaal Bier Cafe de Markies te kijken. Meer tips waar je voor een lekker kopje koffie, thee of lunch terecht kunt lees je hier verder.

1. SYLVIA'S SNEUP - By Heleen Haijtema

Ga Funshoppen
In de kleinere straatjes zoals de Nieuwe Oosterstraat, Vijzelstraat, St. Jacobsstraat, Naauw, Kleine Kerkstraat en op de Kelders vind je de leukere winkeltjes. De Pluymgraaff is een van de kleurrijkste winkels van de stad vol aparte dingetjes. Bij de Lektuurhal haal je alle kranten en magazines bij een echte Liwwadder. En ontdek een andere wereld bij Panta Rei. Elke vrijdag is er markt op het Wilhelminaplein (Zaailand). Voor meer leuke winkels, dwaal je lekker door de stad of lees hier verder.

Bezoek een Museum
Leeuwarden heeft tien hele leuke en diverse musea. Van de grotere musea zoals het Fries Museum en het Princessehof, die hun historische collecties afwisselen met moderne kunst, tot de musea die het meer van de nostalgie moeten hebben zoals ’t Andere Museum en Museum de Grutterswinkel. Wij hebben de tien leukste musea voor je op een rijtje gezet. Lees hier verder..

Download tot slot ook een plattegrond als je Leeuwarden bezoekt!

Ga terug naar de beste tips over Leeuwarden of ga verder naar De mooiste bezienswaardigheden. Bekijk ook ons aanbod van stadswandelingen om de stad met een van onze gidsen te ontdekken!