FAQ – Veel gestelde vragen

nl  gb  

A Guide to Leeuwarden is de gids voor toeristen, studenten en nieuwsgierige inwoners van Leeuwarden. Wij laten je Leeuwarden het liefst zelf zien op een van onze stadswandelingen. Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wanneer zijn er stadswandelingen?
– Bijna elke dag van de week zijn er openbare Free Tours. Elke dinsdag, woensdag en donderdag om 13:30 een Leeuwarden Tour.  Vrijdag om 15:00 een Friese Verhalen Tour, Zaterdag om 12:00 en 14:00 uur een Leeuwarden Tour Zaterdag om 12:00 uur is er een extra Engelstalige gids bij aanwezig en om 14:00 uur een extra gids voor een Leeuwarden Tour auf Deutsch. Van April t/m November is er ook op zondag om 12:00 uur een tour. In April en Mei is dit een Tweede Wereldoorlog Tour, daarna is ook deze tour een algemene tour. En elke laatste zondag van de maand is er een Street Art tour. Daarnaast zijn er regelmatig thematische stadswandelingen. Het is ook mogelijk om een privé tour te boeken.

Gaan de tours wel door ivm Corona?
– ja, tot nu gaan onze wandelingen in kleine groepen gewoon door. We bekijken dat echter van dag tot dag, dus als dat gaat veranderen zullen wij dat op onze website vermelden en via de mail doorgeven aan de mensen die zich hadden aangemeld. We zullen u bij aanvang niet de hand schudden en we nemen iets meer afstand dan anders. Maar verder proberen we er gewoon een leuke tour van te maken.

Kan ik ook een tour doen op een andere dag?
– Ja, dit is zeker mogelijk. Onze gidsen zijn de hele week beschikbaar om tours te geven. Stuur ons een berichtje, dan kijken wij of we een privé tour voor jullie kunnen regelen

Wat kost een privé tour?
Onze standaard tours duren 1,5 uur kosten 75,- euro, voor een kortere compacte tour van een uur vragen wij 50,- euro. Beide prijzen zijn uiteraard inclusief 21% BTW. Voor langere tours of speciale wensen kunt u met ons contact opnemen.

Zijn er ook tours in andere talen mogelijk?
– Ja, wij kunnen tours geven in het Nederlands, Engels, Duits, Fries, Frans, Italiaans en Spaans. Al onze gidsen spreken Nederlands en Engels. Daarnaast beschikken wij over gidsen die Duits als moedertaal beheersen. Ook hebben wij een gids die leraar Spaans. Er is ook een Franse student, die tours voor ons geeft in het Frans.

Kan ik mijn geboekte tour nog annuleren?
-Ja dat kan kosteloos tot 48 uur van te voren. Daarna brengen wij de afgesproken kosten in rekening.

Waar begint de tour?
– Onze tours beginnen op het Oldehoofsterkerkhof, het grote plein voor de Oldehove (de scheve toren). Onze gidsen wachten bij de ingang van Obe. Dit is tegenover de muurschildering van Maria Louise, op de hoek van de Grote Kerkstraat/Heer Ivostraatje. Op onze startlocatie staat ook een roze vlag met ‘Start, Walking Tours’. Bekijk het filmpje hieronder, download onze plattegrond of gebruik Google maps. Privé tours kunnen op afspraak ook op andere plekken beginnen.

Waar kan ik het beste parkeren voor de tour?
– Onze stadswandelingen beginnen op het Oldehoofstererkhof. Onder dit plein zit ook een parkeergarage waar uw uw auto de hele dag kan parkeren. U bent dan gelijk op onze startlocatie en midden in het centrum. Als u het niet erg vindt om een klein stukje te lopen kunt u ook parkeren in Parkeergarage de Klanderij. Deze parkeergarage is in 2019 door 40 kunstenaars versierd met muurschilderingen en is een lust voor het oog.

Waar kan ik mijn touringbus parkeren?
Komt u met een touringbus? Dan kunt u uw passagiers laten uitstappen aan de zijkant van het plein. U kunt dan Boterhoek 1 invoeren in uw navigatie. U mag uw Bus hier niet laten staan, die kunt u parkeren bij het WTC Hotel.

Hoe herken ik de gids?
-Onze gidsen hebben een blauwe keychord met hun naam en logo van A Guide to Leeuwarden. Daarnaast hebben de meeste gidsen een witte linnen tas met het ‘A Guide to Leeuwarden’ logo erop. Op onze gidsenpagina kan je zien hoe jou gids eruit ziet.
Freetour4

Hoeveel kost een Free Tour?
– Bij een Free Tour hoef je van te voren niets te betalen. Aan het einde van de tour mag je de gids een vrijwillige bijdrage geven die past bij je eigen budget. Je bepaalt dus zelf hoeveel je de tour waard vindt. Onze gidsen krijgen geen vergoeding voor het geven van de tours. Zij waarderen de vrijwillige bijdrage enorm.

Kan een Free Tour wel een goede tour zijn?
– Ja! Juist omdat onze gidsen enkel op basis van fooien werken, werken ze twee keer zo hard voor hun geld. Je kunt er dus vanuit gaan dat jouw gids er alles aan doet om je een leuke wandeling te bezorgen. Niet voor niets staan onze tours al 5 jaar genoteerd als leukste stadswandelingen van Leeuwarden op Tripadvisor.nl.

Gaat de tour ook door als het regent?
– Regen of zonneschijn, onze gidsen staan altijd voor jullie klaar en zullen ervoor zorgen dat jullie het ook leuk hebben in de regen! Wij hebben nog nooit een tour afgezegd vanwege het weer. Kleed jezelf naargelang het weer. Vooral in de winter kan het koud zijn.

Hoe groot zijn de groepen?
– Dat is voor ons elke keer ook weer een verrassing. Maar meestal tussen de 5 en 25 personen. Bij grotere groepen splitsen we de groep.

Moeten wij ons ook aanmelden?
– Ja, heel graag. Onze tours zijn erg populair waardoor we soms mensen moeten teleurstellen dat ze niet meer mee kunnen. Om dit te voorkomen kun je voor elke tour online aanmelden. Zo kunnen wij goed inschatten hoeveel gidsen wij moeten inzetten voor die dag. Als jullie groep groter is dan 10 personen, vinden wij het fijner als je een privé tour boekt.

Is de tour ook rolstoelvriendelijk?
– Ja! Al onze tours zijn rolstoelvriendelijk. Leeuwarden kent geen grote hoogteverschillen dus is alles gelukkig gelijkvloers. Wel gaan we vaak even ergens binnen kijken en dan kan er hier en daar wel een drempel zijn, maar verdere obstakels zijn er niet. Onze gidsen zullen daar altijd goed rekening mee proberen te houden

Hebben jullie ook rolstoelen ter beschikking?
– Nee, wij hebben zelf geen rolstoelen die we aan onze gasten kunnen uitlenen. Wel is het mogelijk om bij het Hulpmiddelencentrum of de Vegro Thuiszorgwinkel een rolstoel te lenen/huren.  Bij de 1e optie kunt u ook gratis parkeren. Let wel even op de sluitingstijden van deze plekken als u dezelfde dag de rolstoel nog wilt terugbrengen.

Wie zit hier achter?
– A Guide to Leeuwarden is een volledig particulier initiatief van Henk Leutscher, een voormalig geschiedenis leraar, wereldreiziger, couchsurfer en Leeuwarden local.

Kan ik ook gids worden?
– Wil je ons graag helpen en ook graag gids worden? Loop dan vooral eens mee en maak kennis met ons. Wij zijn altijd op zoek naar jonge enthousiaste mensen.

Raden jullie ook tours aan in andere steden?
Groningen: Alternative Groningen Tour of Free Tours Groningen
Haarlem: Happy Haarlem Tour
Utrecht: Utrecht Free Tours
Hamburg: Robin and the Tour Guides
Riga: www.rigafreetours.com

Ik heb een andere vraag!