FAQ – Veel gestelde vragen

A Guide to Leeuwarden is de gids voor toeristen, studenten en nieuwsgierige inwoners van Leeuwarden. Wij laten je Leeuwarden het liefst zelf zien op een van onze stadswandelingen. Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

– Elke dinsdag, woensdag. donderdag en vrijdag om 13:30 is er een Leeuwarden Tour.  Zaterdag om 12:00 en 14:00 uur een Leeuwarden Tour. En zondag om 12:00 uur een Leeuwarden Tour. Daarnaast zijn er regelmatig thematische stadswandelingen. Het is ook mogelijk om een privé tour te boeken. Zaterdag om 12:00 uur is er ook een extra Engelstalige gids bij aanwezig en om 14:00 uur een extra gids voor een Leeuwarden Tour auf Deutsch.

– Dat raden we wel aan, maar is niet verplicht. Wij houden onze groepen graag klein. Door je aan te melden weten wij hoeveel mensen er komen en kunnen we evt een extra gids inzetten als dat nodig is. Hierdoor hoeven we niemand teleur te stellen als de tour vol zit. Meld je hier aan. Kom je spontaan langs en is er plek? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom.

Onze openbare Free Tour is in principe bedoeld voor individuele gasten. Kom je met meer dan 6 personen, dan hebben we liever dat je een privé tour boekt. Uit ervaring hebben wij gemerkt dat een groep binnen een groep niet zo fijn werkt.

Het liefst ontvangen wij op onze openbare tour allemaal losse, kleine groepjes van 2 of 4 personen. Daar maken we dan een gezellige groep van waarin iedereen gelijk is. Als er dan een grote groep van 7 of meer personen in die groep zit, hebben die het vaak heel gezellig met elkaar, maar is dat niet altijd zo leuk voor de rest van de groep. Daarom leiden we groepen van 7 personen of meer liever rond als eigen groep.

Heb je jouw groep van 7 of meer door meerdere aanmeldingen toch voor de openbare tour aangemeld. Dan zullen we je vragen om de groep op te splitsen in verschillende rondleidingen, als er 2 of meer rondleidingen zijn. Is er maar 1 rondleiding, dan kan de gids jullie groep van 7 of meer ook weigeren.

Een Privé Tour van 1,5 uur kost 80 euro en dat is voor een groep van 7 personen zo goed als gelijk aan de gemiddelde bijdrage van 7 personen op een Free Tour. Vanaf 8 personen is een privé tour zelfs goedkoper dan wat 8 personen gemiddeld betalen op onze Free Tours.

Ja, iedereen die zich op tijd aanmeld kan mee. Onze bevestigingen worden automatisch verzonden. Het kan zijn dat die in je spambox terecht is gekomen. Twijfel je en wil je toch een echte bevestiging. Stuur Henk dan even een appje via +31-615314728

– Onze tours beginnen op het Oldehoofsterkerkhof, het grote plein voor de Oldehove (de scheve toren). Onze gidsen wachten bij de ingang van Obe. Hierbinnen zit het Visitor Center Leeuwarden. Dit is tegenover de winkel van Ut Streekie en het Tegeltableau van Maria Louise. Op onze startlocatie staat ook een windbord met ‘Stadswandeling’erop. Bekijk het filmpje hieronder, download onze plattegrond of gebruik Google maps. Privé tours kunnen op afspraak ook op andere plekken beginnen.

– Ja, dit is zeker mogelijk. Onze gidsen zijn de hele week beschikbaar om tours te geven. Je kunt online gelijk een privé tour boeken of stuur ons een berichtje als je speciale wensen hebt.

Wij verzorgen meestal wandelingen van 1,5 uur voor 80,- euro. Maar langere of kortere tours zijn ook mogelijk. Een privé tour van één uur kost 60,- euro. Deze prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. servicekosten. Voor speciale wensen kunt u met ons contact opnemen.

– Ja, wij kunnen tours geven in het Nederlands, Engels, Duits, Fries en Spaans.

Onze openbare tours zijn in het Nederlands. Daarnaast zijn elke zaterdag en in de zomer ook door de week extra tours in andere talen. Elke zaterdag om 12:00 uur is er ook een Engelse Tour en om 14:00 uur is er ook een Duitse Tour.

Voor privé tours zijn er meer mogelijkheden. Al onze gidsen spreken Nederlands en Engels. Daarnaast beschikken wij over gidsen die Duits als moedertaal beheersen. Ook hebben wij een gids die leraar Spaans.

-Ja dat kan kosteloos tot 48 uur van te voren. Daarna brengen wij de afgesproken kosten in rekening. Neem contact met ons op om te zien wat er mogelijk is.

– Onze stadswandelingen beginnen op het Oldehoofstererkhof. Onder dit plein zit ook een parkeergarage waar u uw auto de hele dag kunt parkeren. U bent dan gelijk op onze startlocatie en midden in het centrum. Als u het niet erg vindt om een klein stukje te lopen kunt u ook parkeren in Parkeergarage de Klanderij. Deze parkeergarage is in 2019 door 40 kunstenaars versierd met muurschilderingen en is een lust voor het oog.

Komt u met een touringbus? Dan kunt u uw passagiers laten uitstappen aan de zijkant van het plein, Oldehoofsterkerkhof. U kunt dan Boterhoek 1 invoeren in uw navigatie. U mag uw bus hier niet laten staan, die kunt u parkeren bij aan de Dirk Zeperweg of parkeerplaats Fonteinland.

-Onze gidsen hebben een blauwe keychord met hun naam en logo van A Guide to Leeuwarden. Daarnaast hebben onze gidsen een witte linnen tas met het ‘A Guide to Leeuwarden’ logo erop. Op onze gidsenpagina kun je zien hoe onze gidsen eruit zien.

– Bij een Free Tour hoef je van te voren niets te betalen. Aan het einde van de tour mag je de gids een vrijwillige bijdrage geven die past bij je eigen budget. Je bepaalt dus zelf hoeveel je de tour waard vindt. Onze gidsen krijgen geen vergoeding voor het geven van de tours. Zij waarderen de vrijwillige bijdrage enorm.

– Na afloop kun je onze gidsen altijd contant betalen. Maar we kunnen ook contactloos een betaalverzoek vesturen via Tikkie of QR code. Sommige gidsen hebben ook een mobiel pinapparaat. Voor privé tours kunnen wij ook altijd een rekening sturen.

– Ja! Juist omdat onze gidsen op basis van fooien werken, werken ze twee keer zo hard voor hun geld. Je kunt er dus vanuit gaan dat jouw gids er alles aan doet om je een leuke wandeling te bezorgen. Niet voor niets staan onze tours al sinds 2013 genoteerd als leukste stadswandelingen van Leeuwarden op Tripadvisor.nl.

– Regen of zonneschijn, onze gidsen staan altijd voor jullie klaar en zullen ervoor zorgen dat jullie het ook leuk hebben in de regen! Wij hebben nog nooit een tour afgezegd vanwege het weer. Kleed jezelf naargelang het weer. Vooral in de winter kan het koud zijn. En als het regent, neem een paraplu mee. Onze gidsen kennen een heleboel plekken waar je onderweg even kunt schuilen zodat we daar onze verhalen kunnen vertellen.

– Dat is voor ons elke keer ook weer een verrassing. Maar meestal tussen de 5 en 20 personen. Wij houden wij onze tours graag persoonlijk. We proberen met maximaal 20 personen per gids te lopen. Bij grotere groepen splitsen we de groep.

– Ja! Al onze tours zijn rolstoelvriendelijk. Leeuwarden kent geen grote hoogteverschillen dus is alles gelukkig gelijkvloers. Wel gaan we vaak even ergens binnen kijken en dan kan er hier en daar wel een drempel zijn, maar verdere obstakels zijn er niet. Onze gidsen zullen daar altijd goed rekening mee proberen te houden

– Nee, wij hebben zelf geen rolstoelen die we aan onze gasten kunnen uitlenen. Wel is het mogelijk om bij het Hulpmiddelencentrum of de Vegro Thuiszorgwinkel een rolstoel te lenen/huren.  Bij de 1e optie kunt u ook gratis parkeren. Let wel even op de sluitingstijden van deze plekken als u dezelfde dag de rolstoel nog wilt terugbrengen.

– Ja, die hebben wij! Lees hier onze privacyverklaring?

– Die worden automatisch meegestuurd bij het boeken van een privé tour en daarnaast kun je ze op onze website teruglezen: https://www.aguidetoleeuwarden.nl/algemene-voorwaarden/

– Ja. Onze tours mogen weer. Onze tours worden gegeven in de buitenlucht waar er altijd voldoende mogelijkheid is om afstand van elkaar te houden. Wij lopen in kleine groepen. Zodra er extra maatregelen worden ingevoerd, zult u dat ook op onze site lezen.

– A Guide to Leeuwarden is een volledig particulier initiatief van Henk Leutscher, een voormalig geschiedenis leraar, wereldreiziger, couchsurfer en Leeuwarden local.

– Wil je ons graag helpen en ook graag gids worden? Loop dan vooral eens mee en maak kennis met ons. Wij zijn altijd op zoek naar jonge enthousiaste mensen.