Art Nouveau dag in Leeuwarden

Ontdek het mooiste Art Nouveau van Leeuwarden op zondag 9 juni tijdens de Art Nouveau dag! Ter ere van de Wereld Art Nouveau dag, die een dag later zal worden gevierd, organiseren A Guide to Leeuwarden, Keramiekmuseum Princessehof, De Utrecht en Emmakade Antiek een speciaal programma in de binnenstad van Leeuwarden. Wandel mee met een stadswandeling, maak kennis met de Art Nouveau-collectie van het Princessehof en neem een uniek kijkje in de panden van Emmakade Antiek, én in De Utrecht; een van de meest bijzondere Art Nouveau-panden van Nederland.

Wereld Art Nouveau dag

Sinds 2013 wordt in heel Europa op 10 juni World Art Nouveau Day gevierd. Initiatiefnemer van deze eerste World Art Nouveau Day was het Museum of Applied Arts in Budapest. Men koos voor de datum 10 juni omdat het de sterfdag is van Antoni Gaudí en Ödön Lechner, twee charismatische Art Nouveau architecten uit verschillende hoeken van Europa. Sinds 2018 worden er ook in Nederland op verschillende plekken Art Nouveau dagen of weekenden gevierd (zie: http://wereldartnouveaudag.nl/).

Art Nouveau dag in Leeuwarden

Op zondag 9 juni 2024 zullen er voor het eerst ook een aantal activiteiten worden georganiseerd in Leeuwarden. Zo zijn er de volgende activiteiten:

  • Art Nouveau rondleiding in het Keramiekmuseum Princessehof om 11:30 en om 13:15
  • Extra openstelling van De Utrecht op zondag 9 juni van 12:30-16:00
  • Extra openstelling van het ingetogen Art Nouveau pand Emmakade 2 incl. bezichtiging van glas-en-lood plafond van Louis Bogtman in de naastgelegen privé woning bij Emmakade Antiek.
  • Art Nouveau Stadswandeling door A Guide to Leeuwarden om 11:00 uur extra tour om 14:15 – boek hier je ticket!

Art Nouveau Stadswandeling

Om 11:00 uur is er een Art Nouveau stadswandeling van A Guide to Leeuwarden. Stadsgids Henk Leutscher neemt je mee langs sporen van Art Nouveau in Leeuwarden. Met de Centraal Apotheek en De Utrecht heeft Leeuwarden twee panden die tot de mooiste van Nederland behoren. Op deze wandeling zul je ontdekken dat er nog veel meer Art Nouveau sporen in Leeuwarden te ontdekken zijn. Stadsgids Henk Leutscher vertelt de verhalen van de panden en leert je de kenmerken uit die tijd te herkennen. Met behulp van oude foto’s en ontwerptekeningen zul je weer met andere ogen naar de stad gaan kijken.
De wandeling duurt 1,5 uur en kost 12,50 p.p. Meer informatie! – Volgeboekt

Art Nouveau rondleiding Keramiekmuseum Princessehof

In het Keramiekmuseum Princessehof kun je om 11:30 en om 13:15 mee met  kunsthistoricus Karin Straathof voor een Art Nouveau rondleiding. Van Kruiken tot klokken en van vaasjes tot beeldjes van dieren. Karin Straathof neemt je mee langs de Art Nouveau collectie van het Princessehof en vertelt meer over kunstenaars als Chris Lanooy, Theo Colenbrander en Joseph Mendes da Costa.
Deze speedtours duren 45 minuten en kosten 5 euro p.p. bovenop de toegang tot het museum. Meer informatie en tickets boek je hier.

Extra openstelling De Utrecht

Het is op deze zondag ook mogelijk om De Utrecht op de Tweebaksmarkt van binnen te bekijken. Dit bijzondere rijksmonument dat is ontworpen door twee leerlingen van Berlage zit van binnen vol met Art Nouveau symboliek en aan het gebouw is ook in het oog springende kunst van Joseph Mendes da Costa toegevoegd. Van 12.30 – 16.00u is De Utrecht geopend en staan er vrijwilligers klaar om je rond te leiden voor een uniek kijkje in dit pand.  De toegang kost 3,50 p.p. Meer informatie en tickets op de website van De Utrecht.

Extra openstelling Emmakade 2 en 4

Ook op de Emmakade 2 is een prachtig pand met ingetogen Jugendstil kenmerken te bezichtigen. De eigenaren zijn ook in het bezit van naastgelegen Emmakade 4 en laten u ook graag toe in het naastgelegen privépand met een groot Amsterdamse School glas-in-lood plafond. U bent van 14:00-17:00 van harte welkom. De vlag hangt Uit!
Meer informatie op de website van Emmakade Antiek.

Sporen in Leeuwarden 

Wie goed kijkt, kan ook in Leeuwarden genieten van prachtige Art Nouveau invloeden. Zo heeft het Keramiekmuseum Princessehof er zelfs een hele vleugel aan gewijd. In de binnenstad zijn ook een aantal hele mooie Art Nouveau panden gebouwd. Waarbij de Centraal Apotheek en De Utrecht tot de mooiste van Nederland behoren. Daarnaast zijn er een heleboel panden te vinden die misschien ietsje minder opvallen, maar die wel degelijk invloeden bevatten van deze vernieuwende kunstbeweging van rond 1900. Voor wie goed kijkt is er een heleboel moois te ontdekken.
Na verloop van tijd zijn veel van de Art Nouveau invloeden ook weer verstopt of verwijderd omdat het niet meer in de mode was. Door deze dag te organiseren hopen we meer waardering voor deze kunstperiode te bereiken in Leeuwarden. Hierdoor zullen we beter passen op de sporen die er nog zijn en misschien komen er wel weer wat sporen terug.