Stadsparken

gb  nl
Onze favoriete stadsparken in Leeuwarden. Hier gaan wij naar toe om de drukte van de stad te ontsnappen en te chillen met vrienden.

Prinsentuin1De Prinsentuin was oorspronkelijk onderdeel van de stadswallen die de stad moest beschermen voor aanvallen van buitenaf. Toen de tachtigjarige oorlog voorbij was in 1648, waren de wallen overbodig en werden er tuinen van gemaakt voor de Nassau familie, vandaar de naam Prinsentuin. In 1814 werd de tuin door Koning Willem I aan het publiek geschonken. Tuinarchitect Roodbaard creëerde hier in 1820 een prachtig park in Engelse landschapsstijl waarvan we vandaag de dag nog steeds kunnen genieten. Als het weer het toelaat, is het de perfecte plek voor een picnic of BBQ.
Naast de plek voor een luie, zonnige middag, huist het park het Pier Pander Museum en cafe en Restaurant De Koperen Tuin, die vernoemd is naar een roman van Simon Vestdijk, die zich afspeelde in de Prinsentuin. In de zomer zijn er elke zondag gratis Prinsentuin concerten in de muziek koepel.

De Potmarge is een rivier aan de zuidkant van de Leeuwarden. Vroeger had Maria Louise hier haar buitenverblijf; Marienburg. Na haar overleiden werd het gebied opgesplitst en ontstonden er vele kleine tuinen. Ook was de Potmarge een hele drukke rivier vanwaar vele goederen naar de stad werden aangevoerd. Daar is tegenwoordig niets meer van over, net zoals de industrie die zich langs de rivier vestigde. De potmarge is nu een oase van rust vlakbij de stad. Ideaal om langs te fietsen. Of met een kano, SUP of elektrische sloep door heen te varen.

29 IMG_4044‘Al had je er ook verder niets te zoeken, het loonde zich naar Leeuwarden te gaan alleen om de Oude Stadsbegraafplaats te bezoeken. Dat is het eerste vers van een prachtig gedicht van Jean Pierre Rawie die je kan lezen voordat je dit park binnengaat. Op het hek voor de ingang staan twee doodskoppen en de woorden Memento Mori, Latijns voor ‘gedenk te sterven’. Dit is dus niet zomaar een stadspark, maar een 19e  eeuwse begraafplaats. Lucas Pieters Roodbaard, een Nederlandse landschapsarchitekt die ook de Prinsentuin ontwierp, heeft deze begraafplaats ontworpen alsof het een park was.
In 1833 werd de eerste persoon hier begraven. Roodbaard is hier zelf ook begraven in 1851 en in 2005 heeft hij een nieuwe grafsteen gekregen. Sinds 1969 wordt er niet meer begraven op de begraafplaats. Tegenwoordig zul je een begraafplaats in verval aantreffen. Grafstenen staan scheef, zijn gebroken of neergevallen. De ijzeren hekken zijn verroest en scheef en de grond is ingezakt op plekken waar mensen zijn begraven. Het romantische ontwerp en de aanwezigheid van een heleboel kraaien geven de Oude Stadsbegraafplaats een speciale sfeer. Het is een wereld op zichzelf en op elk moment van het jaar de moeite waard om te bezoeken.

vossenparkHet Westerpark is een van de mooiste parken in Leeuwarden en velen genieten ervan. In de ochten, zie je mensen uit de buurt hun hond uit te laten. Rond lunchtijd, komen medewerkers van de nabijgelegen kantoren voor hun lunchwandeling. Als de school uit gaat, komen de lokale kinderen en pubers te spelen en hangen. En in de avond, komt iedereen langs die nog niet langs was geweest. Vergeet bij een bezoek niet even langs Janny’s De Blomkekast, langs te gaan. Dit is de kleinste bloemenwinkel in Leeuwarden aan de rand van het park aan de Westersingel 8.
Zoals de naam al aangeeft, bevind dit park zich aan de westkant van de stad. Echter kent niemand dit park bij zijn originele naam. In Leeuwarden noemt iedereen dit park Vossepark. Dit komt omdat H. Vosman op de rand van het park een Molen had. Hierdoor noemde iedereen het Vosse’s park. En die naam bleef hangen. De vijfer was oorspronkelijk gegevraven als watertoevoer voor de stad. Het park er omheen is aangelegd tussen 1872 en 1875 en  ontworpen in de Engelse Landschapstijl door C.L. Vlaskamp, een student van Lucas Pieters Roodbaard, die ook de Prinsentuis en de Oude Stadsbegraafplaats heeft ontworpen.

[pic]

Noord-Nederland staat vooral bekend om zijn weilanden en terpen, niet om het bos. Gelukkig is aan de noordrand van Leeuwarden in 1992 het Leeuwarder Bos aangelegd. Dit jonge bos is niet heel groot maar je vind er wel een grote diversiteit van de natuur; Bomen, weide laag struikgewas, plassen en sloten.  Aan de noordkant is ook een grafheuvel die bekleed is met grafzerken uit de Westerkerk. Het is een ideaal gebied om even in uit te waaien en echt heel dicht bij de stad.

De Groene Ster is het natuurlijke zwembad in Leeuwarden. Hier is heel Leeuwarden te vinden als de temperatuur boven de 25 graden rijkt. Er zijn verschillende stranden voor iedereen. Een familie strand, een naaktstrand en zelfs een hondenstrand. Maar ook als de temperatuur iets lager ligt, is het een mooi gebied om te verkennen. Als je langs de golfbaan loopt of fietst, eindig je in Tytjerk waar je nog een mooi park tegekomen: Vijversburg (aka ‘Bos van Ypey’)

2De Froskepôlle is een van de meest rustige stadsparken van Leeuwarden. Het bevindt zich tussen het industrieterein De Hemrik en de nieuwe woonwijk Zuiderburen. Het park is eigenlijk een eiland en is ontstaan toen het Van Harixmakanal na de Tweede Wereldoorlog werd gegraven. In de jaren zestig is er een park gecreeerd op het eiland en kon je het park enkel met een ferry bereiken. Maar in 1977, kwam er een kleine brug aan de noord kant. Omdat het een beetje uit de weg is, is het altijd erg rustig. De perfecte locatie om de drukte van de stad te ontvluchten of samen te komen met een grote groep zonder iemand lastig te vallen.

De Vliegerbult is de beste plek om te vliegeren in Leeuwarden. Omdat wij zo dicht bij de zee liggen, is er altijd veel wind, perfect om te gaan vliegeren. Geen wonder dat je altijd veel mensen zie vliegeren. Boven op de heuvel heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. De vliegerbult bevindt zich aan de west rand van de stad. Om daar te komen volg je de Harlingervaart en ga je onder de prachtige Slauerhoff Brug, dan zie je de Vliegerbult voor je verschijnen. Vanaf de Simon Vestdijkwei, ga je over een brug richting de Verbindingsweg en daar is de bult. De ingang aan de oost kant is soms dicht, maar er is een andere ingang aan de zuid kant van de bult. Nachtvliegeren is ook gaaf, je moet dan wel wat lichtjes aan je vlieger binden.

Ga terug naar Alles over Leeuwarden of ga verder met de leukste tips voor de omgeving van Leeuwarden. Bekijk ook ons aanbod van stadswandelingen om de stad met een van onze gidsen te ontdekken!