Over ons

A Guide to Leeuwarden verzorgt stadswandelingen in Leeuwarden. Dat doen wij op een hele laagdrempelige manier met Free Tours maar ook op maat met privé tours. Want wij geloven dat een persoonlijke stadswandeling met gids de beste introductie is op Leeuwarden. Henk Leutscher is hier in 2013 mee begonnen. Inmiddels heeft hij negen andere enthousiaste gidsen om hem heen verzameld. Onze gidsen laten graag het mooie van Leeuwarden zien.

Onze Gidsen

Henk is de oprichter van A Guide to Leeuwarden. Hij woont sinds 2001 in Leeuwarden en heeft hier de lerarenopleiding geschiedenis gevolgd. Na het afronden van deze studie heeft hij Leeuwarden tweemaal verlaten om een wereldreis van een jaar te maken. Maar hij kwam altijd terug. In 2013 heeft hij A Guide to Leeuwarden opgezet. Henk heeft alle tours van A Guide to Leeuwarden opgezet en geeft ze in het Nederlands, Engels en Duits. Daarnaast werkt hij ook als gids in het Fries Museum.

Christina is opgegroeid in een kleine stad tussen Berlijn en Hamburg en is in 2011 naar Leeuwarden gekomen om hier personeel en arbeid te studeren. Zij vond de sfeer van de stad zo leuk dat zij ervoor heeft gekozen om hier te blijven wonen. Haar passie ligt bij het helpen, inspireren en coachen van mensen en sinds de zomer van 2016 laat zij Leeuwarden op een enthousiaste manier in het Duits, Engels of Nederlands zien. Daarnaast werkt zo ook als gids in het Fries Museum.

Zenon is in een Fries dorp opgegroeid en is in 2011 in Leeuwarden komen wonen. Hier heeft hij via verschillende soorten werk uitgezocht wat bij hem paste, om uiteindelijk de keuze te maken voor zijn studie bedrijfseconomie. Omdat hij net zo gek is op werken met mensen als werken met cijfers, geeft hij sinds begin 2018 rondleidingen in het Engels, Nederlands en Fries.

Charlotte is geboren in Oostenrijk, maar kwam in 2010 naar Leeuwarden om Diermanagement te studeren. Ze weet niet alleen veel over dieren en natuur, maar ook over Leeuwarden. Charlotte is sinds de zomer van 2015 gids. Ze laat je Leeuwarden graag zien in het Duits, Engels of Nederlands.

Kevin is sinds begin 2017 gids bij A Guide to Leeuwarden. Naast het Nederlands geeft hij als half-Engelsman het liefst de Engelstalige tour. Vanwege zijn achtergrond als improvisatieacteur bij het Leeuwarder Man met Snor vertelt hij graag tot de verbeelding sprekende verhalen.

Jaike is geboren en opgegroeid op een oude zeedijk in het Noorden van Friesland. In 2016 heeft ze de dijk verruild voor de stad. In Leeuwarden heeft ze haar opleiding Docent Beeldende Kunst afgerond en is ze sinds 2017 werkzaam als gids in het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Sinds 2020 leidt ze ook mensen rond door de stad. Als echte Friezin kan ze alles vertellen over Leeuwarden en omgeving, niet alleen in het Fries, maar ook in het Nederlands, Engels en Duits. 

Olaf is docent Engels in opleiding en is op zijn achtste geïmporteerd in Friesland, en woont sinds 2013 in Leeuwarden. Hij kent de stad, als muzikant, via antikraakpanden en oefenbunkers. Toen hij een goede reden zocht zijn prachtige wandelschoenen wat vaker aan te trekken besloot hij zich begin 2018 als gids aan te melden, en hij geeft tours in het Nederlands en Engels. Daarnaast werkt hij ook als gids in het Fries Museum.

Hanneleen is opgegroeid in de Friese Elfstedenstad Sneek en kwam in 2014 in Leeuwarden wonen voor haar studie. Tegenwoordig studeert ze Management van de Leefomgeving en is zeer geïnteresseerd in geschiedenis in combinatie met aardrijkskunde. Hanneleen is trots op
het feit dat Leeuwarden is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 en laat je graag alle bijzondere plekken van de oude hofstad zien.

Marcel is gids bij A Guide to Leeuwarden sinds begin 2017. Hij is geboren en getogen in Leeuwarden, maar trok voor zijn studie Romaanse Talen en Culturen naar Groningen en Barcelona. Daarna heeft hij ook nog een studie Engels gedaan. Hij is sinds eind 2016 weer terug op zijn oude nest in Leeuwarden. In het dagelijks leven werkt hij als docent Spaans en Engels. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij de stadswandelingen zowel in het Nederlands als in die twee talen verzorgt.

Talina is in 2005 in Leeuwarden gaan wonen om de lerarenopleiding Geschiedenis te volgen. Sinds 2016 is ze gids bij A Guide to Leeuwarden. Ze is ook docent op een middelbare school. Ze leidt mensen rond in het Nederlands en Engels.

Luiseen grappige Italiaanse Zuid-Tiroler, woont en studeert sinds 2016 in Leeuwarden. Hij is enthousiast over de natuur, praat graag en vindt het nog leuker om zijn passie over de bezienswaardigheden en het alledaagse leven in Leeuwarden te delen. Tijdens zijn Duitstalige stadswandelingen, met Zuid-Tiroler accent, krijgt u een professionele en enthousiaste rondleiding door Leeuwarden. Naast het Duits wil hij ook nog wel eens een Italiaanse rondleiding geven.

Wil je ook graag gids worden? Wij kunnen altijd enthousiaste mensen gebruiken! Loop mee op een tour en maak kennis met ons of stuur ons een berichtje!