Stadswandeling door historische binnenstad Leeuwarden

Over: Op deze wandeling ga je door de historische binnenstad van Leeuwarden. Je loopt langs de grootste bezienswaardigheden, verborgen steegjes en mooiste street art. Onderweg geven we je ook tips voor leuke horeca. De wandelroute is ongeveer 6 km lang. Daarnaast kun je een aantal uitstapjes op de route maken als je nog meer wilt zien.

Verkrijgbaar: Deze routekaart is te koop bij Visitor Center Leeuwarden en Ut Streekie. De kaart kost slechts 1,5 euro.

Horeca-(to-go): Haal onderweg wat lekker bij de horeca to-go. Warm op met glühwein, warme chocomelk of huisgemaakte snert bij Brasserie de Spiegelaar. Bij Post Plaza kun je elke dag terecht voor drinks to-go met wat lekkers. Of haal een Vietnamees broodje met een bubble-fruit tea bij Bahns & boba (ma-zat). Haal elke dag een lekker bakje koffie bij DE- cafe. Bij Pip’s Delicious (woe-zat) haal je er ook een heerlijk vegan gebakje bij. Of een lekker drankje met een warme stroopwafel bij Roast (di-zon). Dat is niet alleen heel lekker, je steunt ook nog eens de lokale horeca!

– Bij de meeste bezienswaardigheden zijn door de gemeente Leeuwarden bordjes geplaatst met wat informatie in het Nederlands en Engels. Voor meer beeldende en smeuïge verhalen, kun je bijna elke dag ook nog met één van onze gidsen meelopen op een Leeuwarden Free Tour.
Onze gidsen hebben ook een aantal video’s opgenomen met verhalen over de plekken zonder bordje of met wat extra informatie. Klik hieronder op de titels om de filmpjes te bekijken.

Bekijk de video met onze gids Henk voor het verhaal achter deze muurschildering.

Het meesterwerk van beeldhouwer Pier Pander (1864-1919) bevindt zich in deze tempel. In de zomermaanden kun je het via het Pier Pander museum bezoeken. Als je niet naar binnen kunt, dan kun je onderstaande muziekvideo van Cosmic U bekijken. Zij namen een live sessie op in de tempel.

Op het raam van Bij de Put 9 staat een heel mooi gedicht van Judith Nieken over de voormalige joodse wijk.

Bekijk de video met onze gids Henk voor het verhaal achter deze muurschildering.

Bekijk de video met onze gids Zenon voor het verhaal achter deze muurschildering van Roy Schreuder. Hij vertelt ook waar je nog een verborgen muurschildering kunt vinden die niet op de kaart staat. En hij vertelt wat zijn favoriete lunchplek in Leeuwarden is!

Bekijk de video met onze gids Henk voor een spectaculair verhaal over het voormalige postkantoor van Leeuwarden. Nu Hotel Post-Plaza. Stap ook even binnen om iets lekkers to go mee te nemen!

Bekijk de video met onze gids Christina. Ze neemt je mee in de Blokhuispoort en laat je zien wat je niet mag overslaan.

Dit standbeeld is 100 jaar na de geboorte van Mata Hari geplaatst. Op de Kelders 33 (het huis met de mosterdgele kozijnen) is zij in 1876 geboren. Vervolg je wandeling door de Cyprianussteeg een van de mooiste steegjes van de stad.

Bij nummer 50 was voorheen ook een muurschildering van Mata Hari. Die is in 2020 helaas verwijderd door de eigenaar van het pand. In de video laat onze gids Henk zien hoe dat er uitzag en vertelt hij ook wat je nog wel kunt zien.

In de Bollemanssteeg hebben veel bewoners een gedicht van hun buurvrouw Judith Nieken op de deur geplakt. Aan het einde van de straat hebben ze daarom een nieuw straatnaambordje opgehangen: Poëziesteeg!

Bekijk de video met onze gids Henk. Hij vertelt je nog een leuk verhaal over Maria Louise. Om de hoek kun je ook een gigantisch tegeltableau zien met haar indrukwekkende stamboom erop!

Voor iedereen die nieuwsgierig is en meer wil weten!

Volg A Guide to Leeuwarden op instagram en bekijk onze rondleidingen in de stories en highlights

Andere Do-it-Yourself routesKlik hier voor de routes die al beschikbaar zijn.

Liever een persoonlijke rondleiding? Dat vinden wij ook leuk! Je kunt altijd een privé tour te boeken. En van dinsdag t/m zondag kun je ook mee op een openbare Free Tour.

Wil je dit initiatief steunen? Deel je foto’s online en tag ons erin en voeg #aguidetoleeuwarden toe aan de beschrijving! Doe een donatie voor je wandeling, deel dit met je vrienden of stuur ons een lief berichtje!