Proef lokaal bier

nl  gb
Bier is een serieuze zaak in Leeuwarden. In 1487 hebben we hier zelfs een heuse bieroproer gehad! Vroeger was het bier uit Leeuwarden van inferieure kwaliteit omdat het gemaakt werd met het vieze water uit de gracht. Tegenwoordig doen wij dat gelukkig niet meer en worden hier een paar hele lekker biertjes gebrouwen. Bezoek de volgende kroegen om ze te proeven:

De Markies icon_facebook  is een speciaalbiercafé met meer dan 250 bieren op hun menukaart en 12 verschillende bieren op de tap. Probeer ook zeker hun huisbier Grutte Pier. Dit biertje is samen met brouwer Frans Filius bedacht en is in 2016 op de World Beer Awards verkozen tot beste trippel van Nederland! Eigenaren Menno en Michelle hebben zelf meegeholpen bij het brouwen en geven je ook graag advies over alle andere bieren op hun kaart.  Locatie: Groot Schavernek 19, Open:  di-do van 16:00-1:00, vrij-zat 15:00-2:00, zon 15:00-21:00

Café de Stee icon_facebook  is een kroeg waar iedereen zich thuis voelt. Sinds 2014 serveren ze hier hun exclusieve Leeuwarder Oldehovebier (vraag naar een Skeve). Dit amberkleurige biertje is vernoemd naar het symbool van de stad. De Stee wordt gerund door broer en zus Arman en Ylva. Zij namen de kroeg over van hun ouders. Het is dus een echte familiezaak. Het staat al jaren in de top 100 van best cafes van Nederland. Locatie: Stationsweg 8 Open: ma-do 16:00 – 01:00 vrij: 15:00 – 2:00 zat 16:00-2:00

Paddy O’Ryan icon_facebook is de Ierse pub in Leeuwarden. Sinds 2015 serveren ze hier hun eigen huisbier Rosermary Porter. Dat in dat jaar gelijk werd verkozen tot beste huisbier van Nederland in de categorie zware bieren. In de Ierse Pub word je in het Engels geholpen door native speakers. Je kan er de hele dag sport kijken, regelmatig is er live muziek en je kan er ook avondeten. Locatie: Tweebaksmarkt 49 Open: zon-do 12:00-1:00, vrij-zat 12:00-2:00.

Grand Café Post Plaza icon_facebook  is een prachtig grand cafe in het oude postkantoor van Leeuwarden. Sinds 2017 hebben ze hier ook hun eigen huisbier met de naam Tsjoch! Deze IPA is gebrouwen door De Kroon op Leeuwarden met Raja Komodo Koffiebonen uit Indonesië. Deze bonen zijn gebrand in de koffiebranderij van Post Plaza door hun eigen koffiebrander Jesse. De citrus-aromatonen passen heel goed bij de Amerikaanse hopsoorten van dit bier. Locatie: Tweebaksmarkt 27, Open: maandag-vrijdag 07:00-0:00 zaterdag & zondag 08:00-01:00

Helaas zijn niet alle Leeuwarder biertjes in de kroeg verkrijgbaar. Brouwerij De Kroon op Leeuwarden heeft een aantal lokale biertjes gebrouwen: Het Cambier is vernoemd naar de bieroproer van 1487, Kammeraat is een Russian Imperial Stout die is verkozen tot beste stout van Nederland op de World Beer Awards, Stoutzen is een nieuwe Friese Stout bier en hun Swiete Swiere is een nieuw driegranenbiertype. Brouwerij Redbad heeft een weizen gemaakt en sinds kort ook een Dunkelweizen. Grutte Pier Brouwerij heeft naast hun trippel ook een blond en een stout, genaamd Kracht van de nacht, gemaakt. Hiernaast is KUCH bezig om een biertje te brouwen met gerecycled brood. De biertjes zijn oa. bij de volgende zaken te koop.

Drankenspeciaalzaak Jelle icon_facebook is de plek om een biertje mee naar huis te nemen. Zo haal je hier de Grutte Pier op fles. Maar ook het bier van De Kroon op Leeuwarden is hier te verkrijgen, zoals het Cambier. Hiernaast zijn er meer dan 400 verschillende biertjes te verkrijgen, waaronder genoeg lokale biertjes. Locatie: Voorstreek 63, Open: Ma- 13:00-18:00 Di-Wo 10:00-18:00 Do 10:00-21:00 Vrij 10:00-19:00 Zat 10:00-17:30

Priuw icon_facebook is het Friese woord voor proeven en in deze winkel kan je alle Friese producten kopen die je wilt proeven. Ze hebben ook een groot assortiment lokale biertjes uit Leeuwarden en de rest van Friesland. Locatie: Nieuwe Oosterstraat 6, Open: Di – vri 12:00-18:00 en zat 11:00-17:00.

Tot slot hebben we in Leeuwarden ook een heus Leeuwarder Bierbrood. Dat is brood dat is gemaakt met oa. Friese bierborstel. Dat is een restproduct van de productie van bier. Het brood is oa. bij de Smaaktovenaar te koop. Voor andere informatie over Bier uit Friesland kijk vooral even op de facebookpagina: Bier út Fryslân.

Ga terug naar Alles over Leeuwarden. Bekijk ook ons aanbod van stadswandelingen om de stad met een van onze gidsen te ontdekken! Voor de Bierliefhebber is het erg leuk om eens mee te lopen op de Leeuwarden Bier Tour.